SBB

Biografia

SBB to zespół-legenda w dziejach polskiego rocka. Zaczynali w 1971 roku jako Silesian Blues Band, później dwa lata grali u boku Czesława Niemena pod szyldem grupy Niemen, by wreszcie w 1974 roku zaistnieć pod skróconą nazwą SBB, rozwijaną od teraz jako "Szukaj, Burz, Buduj". Józef Skrzek, Apostolis Antymos i Jerzy Piotrowski do roku 1980 nagrali szereg płyt z Polsce i poza jej granicami oraz zagrali setki koncertów w całej Europie, stając na jednej scenie obok gwiazd pokroju Boba Marleya (Roskilde Festival '78), Eltona Johna, Soft Machine, Mahavishnu Orchestra, Charles Mingus Dynasty, Jack Bruce Group, Thin Lizzy, Canned Heat, Omega or Klaus Szultze.

Na początku lat ’90 powrócili po ponad dziesięcioletnim milczeniu w poszerzonym składzie, zagrali także szereg koncertów w USA. Kolejny powrót zespołu odbył się w roku 1998, Jerzego Piotrowskiego zmienił wówczas Mirosław Muzykant, a tego w 2000 roku zmienił Paul Wertico, uważany za jednego z najlepszych perkusistów świata – wcześniej grający przez 18 lat w Pat Metheny Group (wystąpił na płytach: First Circle, The Falcon and the Snowman, Still Life Talking, Letter from Home, Secret Story, The Road To You, We Live Here, Quartet, Imaginary Day). W tym składzie zespół działa do dziś.

Wywodzili się od bluesa – jak każdy na Śląsku. Fascynacja Mahavishnu Orchestra, spowodowała, że zaczęli poszukiwać nowych środków wyrazu. Z czasem muzyka łagodniała i pomiędzy momenty rozimprowizowanej, "hendrixowskiej" zadziorności zaczęły się wkradać fragmenty liryczne, spokojne i wyciszone. Zespół z czasem wypracował sobie swój model rocka progresywnego, w którego formule było miejsce i na czerpanie z muzyki klasycznej, i na instrumentalne szaleństwa bliskie jazz-rockowi. Kolejne płyty zespołu pokazują doskonale ewolucję zespołu, przynosząc przy tym naprawdę wielką i wspaniałą muzykę.

Box "SBB – Anthology 1974-2004" jest podsumowaniem dotychczasowej kariery zespołu. Jest to pierwsze tak kompleksowe i obszerne przedsięwzięcie w historii fonografii polskiego rocka. Zawiera wszystkie katalogowe płyty SBB, jakie się ukazały – wzbogacone szeregiem nagrań dodatkowych – oraz dwa krążki z niepublikowanym dotąd materiałem, jaki czekał na swój czas w archiwach radiowych. Wszystko oczywiście poddane starannemu masteringowi. Całości dopełnia 30-stronnicowa książeczka pełna zdjęć i faktów dotyczących zawiłej kolei losów zespołu.

Entuzjastyczne przyjęcie wydawnictw, które ukazały się w 2004, w szczególności antologii, przypieczętowało decyzję o nagraniu nowej płyty „New Century” oraz o światowej trasie koncertowej. Józef Skrzek oraz Antymos Apostolis  i Paul Wertico, perkusista z Chicago, wieloletni współpracownik Patha Methen’ego zajęli się pracą nad nowym albumem. Muzykowanie z Paulem Wertico rozpoczęło się już cztery płyty i jedną EP wcześniej (CD „Goodbye”, EP „The Golden Harp”, CD „Nastroje”, CD „Trio Live Tournee 2001”,
CD „Odlot Live Tournee 2004”), aby wreszcie doszło do stworzenia studyjnego albumu „New Century”.  W czerwcu 2005 NEW CENTURY 2005 WORLD TOUR, PART 1 zawitało do kilkunastu polskich miast oraz do Węgier i Czech. Wyprzedane koncerty i owacyjne przyjęcie przedpremierowych wykonań utworów, które trafiły później na „New Century” dobitnie dowodzi, ze SBB to jeden znakomity, żywy organizm. Ukoronowaniem trasy stał się finałowy koncert grupy na Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach, gdzie otrzymali Platynową Płytę za „Anthology 1974-2004”.

Następnie zespół wkracza do Studia Zbigniewa Preisnera w Niepołomicach aby zarejestrować niezwykle spójne, przełomowe dzieło: „New Century”. Rewelacyjną produkcję zapewnił Mack (Queen, Deep Purple, Led Zeppelin). W ten sposób powstał pierwszy album SBB Dolby 5.1. Surround Sound. Obok nastrojowych ballad porywające dynamiką rockowe utwory. Na całą płytę, który ukazała się we wrześniu 2005 złożyło się 10 utworów, natomiast na DG-pack trafiły dodatkowe dwie kompozycje. Ponadto jest to pierwszy rockowy album w formacie DVD Audio/Video w Polsce! W tej wersji w wersji ścieżkę audio zapisano w trzech formatach: High Definition Stereo 96/24, DTS 96/24 oraz Dolby Digital 5.1 . Unikalne dodatki: raport video ze studia i videoklip "Music is My Life"! Nadchodzi nowy wiek SBB!.

W listopadzie, po wydaniu płyty, SBB dało trzy znakomicie przyjęte koncerty w Olsztynie, Warszawie i Katowicach. Ostatni wspomniany koncert odbył się w Teatrze Śląskim im. Wyspiańskiego i złożył się na pierwsze DVD znakomitego tria: Skrzek-Wertico-Apostolis. Fantastycznie natchnione liryczne utwory i rockowe szaleństwo. Genialne zespołowe improwizacje i solowe popisy.

Dyskografia
 

1974 - SBB

1975 - Nowy horyzont

1975 - Pamięć

1977 - Ze slowem biegnę do ciebie

1977 - SBB Wolanie o brzęk szkla

1977 - Follow my dream

1977 - SBB Amiga Album

1978 - Jerzyk

1978 - Welcome

1979 - Slovenian Girls

1980 - Memento z banalnym tryptykiem

1994 - Live In America ‘94

1994 - Live 1993

1997 - 1

1997 - 2&3

1997 - 4

1998 - 5

1999 - W filharmonii akt 2

1999 - W filharmonii akt 1

1999 - Absolutely Live ’98!

2000 - Good bye!

2001 - Karlstadt – Live

2001 - Budai Ifusagi Park – Live

2002 - Trio Live Tournee 2001

2002 - Freedom Live Sopot ‘78

2002 - Nastroje

2004 - FCE 001: 22.10.1977, Goettingen, Alte Ziegelei

2004 - Szczęśliwi z miasta N

2004 - Anthology 1974-2004

2004 – Follow My Dream (DVD)

2004 - Odlot – Live 2004

2005 - Goodbye / The Golden Harp + bonusy ( reedycja)

2005 - Jerzyk + bonusy (reedycja)

2005 - Live 1993 + bonusy (reedycja)

2005 - Welcome + bonusy (reedycja)

2005 - Follow My Dream + bonusy (reedycja)

2005 - Live In America '94 + bonusy (reedycja)

2005 - Nowy Horyzont + bonusy (reedycja)

2005 - W Filharmonii: Akt 1 + bonusy (reedycja)

2005 – Pamięć + bonusy (reedycja)

2005 – Wołanie o Brzęk Szkła + bonusy (reedycja)

2005 - W Filharmonii: Akt 2 + bonusy (reedycja)

2005 – Karlsbad – Live ’75 + bonusy (reedycja)

2005 – New Century

2005 - Budai Ifjusagi Park Live + bonusy (reedycja)

2005 - Memento z banalnym tryptykiem+ bonusy (reedycja)

2005 - Amiga Album + bonusy (reedycja)

2005 – SBB + bonusy (reedycja)

2005 – Anthology Lost Tapes, Vol. 1 Studio & Live Recordings 1974-1978

2005 - Live in Theatre 2005 (DVD)

 
Skład

Jozef Skrzek: wokale, gitara basowa,  Minimoog,  organy Hammond'a, Nord Lead
Electro 2, Grand Piano, harmonijka ustna
Apostolis Anthimos: gitara
Paul Wertico: instrumenty perkusyjne

www

www.sbb.pl

Zdjęcia

Dwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcieDwukrotne kliknięcie zamyka zdjęcie
Płyty

Mp3
Błogosłaione Dni
Memento z banalnym tryptykiem
Skała
Wojownicy Itaki

25.07.2014 11:06:40
Kasa Chorych i goście na Festiwalu im. Ryśka Riedla w Chorzowie!

Niedzielne popołudnie w Parku Śląskim w Chorzowie będzie należało do Kasy Chorych - ta...

24.07.2014 12:03:59
Leszek Winder i goście oraz Kasa Chorych na Festiwalu im. Ryśka Riedla!

Już jutro w Parku Śląskim (Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie) na terenie...

2005 Copyright Metal Mind Productions projekt: Netizens   webmaster: webmaster@metalmind.com.pl
NIP: 634-012-62-23
Sąd Rejonowy w Katowicach, Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, nr 0000047789
Wysokość kapitału zakładowego: 50.000,00 zł